Jamón de TRévelez

Denominació d’Origen Protegida de Trevelez

IGP Pernil de Trévelez

Com comentem en els post anteriors, parlem de Denominació d’Origen (D.O.) del pernil, en aquest post us parlem del Pernil de Trévelez. D.O. de cara al consumidor, li garanteix un nivell de qualitat constant i unes característiques específiques.

Avui us parlarem d’Indicació geogràfica protegida (IGP).

Es diu del Producte originari d’una zona geogràfica determinada, a més o reputació o una altra característica deu essencialment atribuir-se a aquest lloc. Cal destacar que la normativa europea reconeix que almenys una de les seves fases de producció, transformació o elaboració ha de tenir lloc en la zona geogràfica definida.

Per tant, els pernils amb indicació geogràfica protegida Pernil de Trévelez, la qual cosa li diferencien de la resta de pernils, és que és un producte elaborat de manera tradicional, a més en un entorn delimitat que fa que tingui unes característiques i qualitats úniques.

Cal destacar queestos pernils s’elaboren en l’àrea natural amb uns factors d’altitud, temperatura i humitat que ho fan exclusiu.

El tipus de bestiar apte per a la producció de perniles, amb destinació a l’elaboració del pernil de Trévelez, és el procedent de porcs obtinguts en els encreuaments de les races:

Línia mare: Landrace (tipus estàndard), Large White o encreuament entre ambdues.
Línia pare: Landrace (tipus estàndard) o Duroc.

Porcs blancs d'on s'obté el Pernil blanc

A més el procés d’elaboració es realitza de manera tradicional sent la curació dels pernils una curació natural.

Característiques dels pernils

En primer lloc indicar que són pernils amb una curació mínima de 14, 17 o 20 mesos, establertes segons el pes del pernil en fresc. Una altra és que tenen forma arrodonida, conservant l’escorça i la pota. A més al tall, presenten color vermell i aspecte brillant, amb greix parcialment infiltrat en la massa muscular.

Finalment la seva carn és de sabor delicat, poc salada, i el greix és de consistència untuosa, brillant, de color blanc-groguenc i sabor agradable.

Zona geogràfica

La zona d’elaboració de la Denominació Específica «Pernil de Trévelez» es troba a la província de Granada, en la cara sud-oest de Sierra Nevada, en la part més alta de la comarca, coneguda com la Alpujarra.

Comprèn les parts d’altitud superior a 1.200 metres dels termes municipals següents: Trévelez, Juviles, Busquístar, Pórtugos, La Taha, Bubión, Capileira i Bérchules.