Què és exactament una Denominació d’Origen?

Segur que en més d’una ocasió has sentit parlar de “Denominació d’Origen” en referència a un determinat tipus de pernil, formatge o vi, per exemple. Moltes vegades s’associa aquest terme a una major qualitat de producte, però què éexactament una Denominació d’Origen?

Començarem posant-nos una mica tècnics. D’acord amb el Reglament (UE) Nº 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012 sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, s’entén per “Denominació d’Origenun nom que identifica un producte:

  • Originari d’un lloc determinat, una regió o, excepcionalment, un país:
  • la qualitat del qual o característiques es deuen fonamentalmento exclusivament a una zona geogràficaparticular, amb els factors naturals i humans inherents a ella, i
  • les fases de producció del qual tinguin lloc íntegrament a la zona geogràfica.

Com a resum podríem dir que una Denominació d’Origen és una classificació que s’utilitza per protegir legalment alguns productes com el pernil. El que engloba és la zona de producció i els mètodes tradicionals que en ella s’empren. De cara al consumidor, li garanteix un nivell de qualitat constant i unes característiques específiques.

Tots els productors que s’adscriguin a la Denominació d’Origen hauran de respectar unes disposicions, reglaments, ordres ministerials, decrets i Lleis Orgàniques. Seran els consells reguladors de cada D.O. els que s’encarreguin de vetllar pel compliment de l’establert.

Actualment existeixen quatre Denominacions d’Origen Protegides de pernil ibèric a Espanya:

Denominación d'origenPel que es refereix al pernil blanc, existeix una única Denominació d’Origen Protegida:

  • Denominació d’Origen Protegida de Teruel (Teruel).

Denominació d'origen Teruel

Ara ja saps què n les Denominacions d’Origen i quins existeixen a Espanya. Així que quan vagis a comprar pernil, formatge o vi i vegis que el producte té una etiqueta D.O., ja sabràs de què es tracta!

Mapa de denominació d'origen

Descubre nuestra selección de Ibéricos

Visita nuestra tienda online con centenares de Productos Ibéricos de Calidad al mejor precio

Què és exactament una Denominació d’Origen?
4.8 (96%) 5 vote[s]