Què és i quina diferència hi ha entre el fuet i la llonganissa?

Segur que moltes vegades t’has fet aquesta pregunta Quina diferència hi ha entre un fuet i una llonganissa? Sent l’aspecte i el sabor tan similar, que és el que els diferencia? Aquest tipus d’embotit té més noms o varietats?  Respondrem a aquestes i altres preguntes relacionades amb aquest embotit.

De què estan fets?

El primer que hem de saber és que tots comparteixen la mateixa base:  carn magra de porc, cansalada viada, sal i budell natural o sintètic per a embotir.

A més d’aquests ingredients pot contenir varietats d’espècies (algunes molt comunes com el pebre), així com additius que matisin el seu sabor.

Una vegada la massa està embotida, es procedirà al seu penjat per a realitzar el procés de curació que li donarà la seva textura i aspecte típic.

És per aquest motiu que tenen un sabor similar totes les varietats, ja que tants els ingredients com el procés d’assecat són molt similars.

Quines varietats existeixen?

Llavors, si la base és la mateixa, què és el que els diferencia? Perquè bàsicament, el calibre, grandària, procedència i origen.  En funció d’aquestes variables, podem trobar:

  • Llonganissa: Aquest és el nom mes comú per a aquest tipus d’embotit. Hi ha de moltes varietats, però la seva característica comuna sol ser una longitud de 50 cm i 80 cm i un diàmetre de 5 i 10 cm.

Longaniza

  • Fuet o tastet: És potser l’embotit més associat a la gastronomia catalana. En els seus orígens, era una mostra petita que es realitzava de les futures llonganisses per a veure si el producte donava la talla. De dimensions més reduïdes d’uns 40 cm de llarg i uns 4 cm de diàmetre.

Fuet

  • Secallona: És l’embotit més fi de totes les varietats. El seu nom prové de la paraula català “secall” que es tradueix com una cosa molt seca i poca cosa.Sol estar molt curat.
  • Didalets: Són la versió en miniatura del fuet o la llonganissa. Són utilitzats com a snack i la grandària aproximada és la meitat del dit polze.

  • Somalla: una mica més estret que el fuet i més allargat. La seva característica resideix en la seva forma de ferradura allargada.
Per què presenten aquest aspecte blanc tan característic?

Aquest recobriment que s’observa en l’exterior de les peces es produeix durant la fase d’assecat. L’aigua continguda a l’interior del producte, va sent expulsada a poc a poc cap a l’exterior, fent que l’exterior de l’embotit s’humitegi el que provoca la proliferació de floridura. Per a evitar que aquestes floridures siguin nocives, s’utilitzen cultius iniciadors que són beneficiosos per al producte evitant que floreixin floridures patògenes o nocives. És el que denominem flora blanca.

Si vols saber més sobre aquest i altres embotits, no oblidis visitar la resta de post de la nostra web. Recorda que, si desitges provar aquestes varietats i unes altres d’embotit tenim a la teva disposició en nostres moltes botigues físiques, així com a la nostra botiga digital.

Descobreix la nostra selecció d’Ibèrics

Visita la nostra botiga online amb centenars de Productes Ibèrics de Qualitat al millor preu

Què és i quina diferència hi ha entre el fuet i la llonganissa?
4.7 (93.33%) 6 vote[s]