Quins tipus de vins existeixen, els coneixes tots?

De la mateixa manera que el del pernil, el món del vi és molt extens i interessant: cada vi té un aroma, un sabor i uns matisos diferents. I tot ique no cal ser un expert per poder gaudir d’un bon vi, mai està de més conèixer una mica més sobre el tema. És per això que avui farem una breu introducció sobre els tipus de vi que existeixen:

  • Vi jove: No ha madurat en barrica, fermenta un període proper d’un mes. Consum aproximat en 1 any.
  • Semi criança (roure). El seu període de fermentació és similar al jove, la diferència és que aquest té un període de maduració de 4 a 6 mesos on adquireix aromes.
  • Criança. Maduració de 12 mesos en barrica. S’exigeix un període de maduració en ampolla d’1 any abans de posar a la venda.
  • Maduració de 18 mesos en barrica. S’exigeix un període de maduració en ampolla d’1 any mínim.
  • Gran reserva. Maduració de 30 a 33 mesos en barrica. S’exigeix un període mínim de maduració en ampolla d’1 any.

vino-uvas-wine

El color del vi ve derivat del color de pell del raïm, i la intensitat del color ve donada per la intensitat del premsatge: com més gran sigui la intensitat de premsatge, major serà la intensitat de color.

maridatge-vi-negre-amb-formatgesHem vist les cinc tipologies de vi que hi ha, i triar-ne una o una altra dependrà de molts factors, entre ells el tipus de menjar que aquest vi acompanyi. Quin combina millor amb el pernil? No és el mateix maridar un formatge blau que un de suau o un més guarit o fumat. Els sabors i les textures condicionen l’elecció d’un vi. El mateix que la temperatura pot enaltir o aombrar el millor dels brous.

La perfecta combinació entre el plat i el vi, això és el maridatge, tot un art que implica un cert coneixement sobre el tema, més enllà de la vella regla que els blancs van millor amb els peixos i els negres amb les carns. Una regla que, per cert, segueix sent vàlida.

Això ho descobrirem més endavant!

vinyes-vi-negre