Que és millor El pernil o l‘espatlla?

És una dels eterns dubtes del consumidor, Millor comprar un pernil o una espatlla?  La resposta és fàcil: No és millor una cosa que l’altra, sinó que com en moltes altres coses en aquesta vida és qüestió de gustos i circumstàncies.

Veiem primer les característiques de cada producte.

El primer que cal saber és que el que denominem pernil correspon a les extremitats posteriors de l’animal mentre que l’Espatlla correspon a les extremitats del davant.

Espatlla o PernilA nivell de grandària sempre és més gran el Pernil que l’espatlla.  El pes en el que oscil·lar un pernil acostuma a estar entre els 7 Kg i els 9,5 Kg, podent ser més petit en el cas dels 100% Ibèrics o superiors en porcs de gran grandària. La paleta sol estar entre els 4 Kg i els 6 Kg.

Referent a la curació, el pernil ibèric acostuma a estar entre 24 i 36 mesos depenent de la varietat, mentre que l’espatlla Ibèrica acostuma ha necessitar entre 16 i 24 mesos depenent de la varietat de producte.

Sabor:

Encara que és bastant similar, si busquem un sabor una mica més melós causa de l’abundant vetat i una major varietat de sabors, haurem de decantar-nos pel pernil.

Si per contra, preferim una sabor més uniforme, amb un plus d’intensitat, la nostra elecció hauria de ser l’espatlla.

dos-jamones-puestos-en-jamonera-con-la-pezuña-de-diferente-maneraRealment són petits matisos que depenen més dels gustos del consumidor que de les diferències entre productes.

Preu:

Sempre resultarà més econòmica una espatlla.  La primera característica i la més important és la grandària. En tractar-se d’un producte d’un pes i una quantitat de magre més reduït el preu també serà menor.

També sol ser més econòmic el preu / Kg de l’espatlla a causa que la rendibilitat és menor. És a dir, la proporció de magre en proporció de l’escorça, grassa i os és menor en l’espatlla que al pernil.

Un altre factor determinant és la curació. Sempre és menor en una espatlla que en un pernil. Això fa que el cost de producció entre les dues peces sigui menor a l’espatlla, ja que de mitjana acostuma a necessitar 2/3 parts del temps d’un pernil durant el període de curació (fonamentalment per la diferència de grandària).

En definitiva: Què compro?
  • Doncs com hem estat veient, abans dependrà de les nostres prioritats. Si no som molts a casa (2 ó 3 persones), es recomanable una espatlla. És la manera de garantir que, de principi a final, el producte estigui en tota la seva esplendor organolèptic. Si coincideix que som més persones o que el nostre consum és més elevat, llavors recomanem el pernil.
  • Si per a nosaltres el tema econòmic és fonamental, hem de tenir en compte que en general sempre serà més econòmica la paleta que el pernil.
  • Si per a nosaltres es fonamental tallar-ho a casa, però no som experts, recomanem sempre el pernil, ja que és més fàcil el seu tall.
  • Si busquem un sabor més *untuoso i major varietat de textures i sabors, el nostre és el pernil. Si ens agrada un sabor més intens i regular, hem de decantar-nos per la paleta.

El que està clar, és que tant amb un com amb un altre l’èxit està garantit. Hi ha poques coses que agradi més compartir o gaudir només, que un plat de pernil o paleta. Només falta decidir quin és l’ideal per a tu!

Descobreix la nostra selecció d’Ibèrics

Visita nuestra tienda online con centenares de Productos Ibéricos de Calidad al mejor precio

Que és millor El pernil o l‘espatlla?
4.8 (96%) 5 vote[s]