Per què el pernil ibèric només es produeix en la península ibèrica?

Segurament us heu preguntat per què el pernil ibèric només es produeix a la península ibèrica, però en canvi es consumeix a tot el món. Això és degut a les peculiaritats que emboliquen a aquest producte, que fan que s’hagin de produir una sèrie de circumstàncies molt concretes perquè es produeixi aquesta joia gastronòmica: el millor pernil del món.

Quins factors influeixen?

Matèria primera:  Per a realitzar un producte tan excepcional, és necessari una matèria primera única. Els porcs de raça ibèrica (originaris de la península ibèrica) posseeixen unes característiques excepcionals quant a infiltració de greix en el teixit muscular, així com una carn poc fibrosa i una suculència excepcional.

Tradició Artesanal: Com molts altres aliments, sorgeixen de la necessitat de les anteriors generacions d’allargar el període comestible d’alguns productes mitjançant la conservació. Això ha generat un saber fer, que ha anat transmetent-se de generació en generació millorant el procés.

Experts autòctons:  La transmissió d’informació generació a generació, ha provocat que hi hagi una sèrie d’experts en la matèria amb un coneixement molt ampli en la cria, elaboració i manipulació d’aquests productes. Avui dia, Espanya posseeix, la major quantitat i millor valorats experts en l’art de produir pernil.

Situació geogràfica: La península ibèrica, està situada en un lloc excepcional per a la cria i producció de porcs.  El seu clima moderat, la seva geografia escarpada i el seu tipus de vegetació i fauna, fan que l’animal es desenvolupi en un ecosistema perfecte.  La seva ubicació geogràfica, pròxima a una gran varietat de països i la tranquil·litat de formar part d’un estat que ofereix garanties sanitàries, fa que la seva comercialització sigui òptima, la qual cosa permet continuar produint aquest producte, ajudant a la seva millora progressiva.

Deveses: Aquesta és una de les claus de tenir el millor pernil del món en exclusivitat. Aquest ecosistema és seminatural, ja que ha necessitat de la interacció de l’home des de fa milers d’anys, la qual cosa el converteix en un lloc únic i pràcticament impossible de reproduir en cap altre lloc. En aquestes deveses creixen 4 dels arbres de glans més important, fruit alimentici fonamental en la última fase d’alimentació de l’animal que li proporciona aquest sabor tan característic.

Clima:  Factor bàsic i irrepetible en altres llocs. El nostre clima és ideal per al correcte desenvolupament de l’ecosistema de les deveses, però és un factor també molt determinant durant el procés d’assecat del pernil.  En les regions muntanyenques del sud oest peninsular, es donen una condició d’humitat idònies i de temperatures excepcionals per al pernil, les seves marcades estacions i bruscos canvis de temperatura, sense arribar a condicions extremes, fan que el producte aconsegueixi una curació que realci tots els seus atributs organolèptics

Evolucions tecnològiques: La contínua inversió en el sector i l’accés a tecnologia per part de la indústria porcina a Espanya, fan que el que antigament era un procés artesanal, s’hagi professionalitzat aconseguint productes de major qualitat i alhora tot estigui sotmès a un major control sanitari.   Això ha permès una sinergia entre el saber fer de moltes generacions i les innovacions tecnològiques, aconseguint un producte que s’acosta a la perfecció.

Som privilegiats de que un producte únic sigui tant accessible, per això hem de gaudir d’un producte considerat una delícia a tot el món.

Si vols saber moltes més coses sobre el pernil, tenim a les teves disposició molts altres posts en el nostre blog .

Descobreix la nostra selecció d’Ibèrics

Visita la nostra botiga online amb centenars de Productes Ibèrics de Qualitat al millor preu

Per què el pernil ibèric només es produeix en la península ibèrica?
4.6 (91.43%) 7 vote[s]