Què és el xoriço ibèric?

El xoriço ibèric és un embotit fet amb carn de porc ibèric, que es cura mitjançant un procés d’assecat similar a la de la resta d’embotits, és originari d’Espanya i presenta una forma allargada i arrodonida pel fet que emboteix en el propi budell del porc. Té com un dels seus ingredients més importants el pebre roig que és el que li dóna el seu color vermellós tan característic.

pimenton

Com s’elabora?

Per a començar, cal dir que de xoriços hi ha moltíssimes varietats. Cadascuna d’aquestes varietats tindrà les seves particularitats en la fase de producció. Nosaltres ens centrarem en un xoriço ibèric estàndard.

Per a la producció d’un xoriço ibèric, és necessari magre i cansalada de porc ibèric, pebre roig, sal i una mica d’all. A més d’això li ho poden afegir altres espècies, però això és el que consideraríem que tot xoriço ibèric ha de contenir.

Per a la preparació i la mescla dels ingredients ho farem de la següent manera:

  1. Picarem el magre i el greix en trossos petitons perquè siguin més senzills de barrejar.magre de porc
  2. Quan tinguem la carn picada, la barrejarem amb la resta de les espècies i ingredients que desitgem utilitzar en l’elaboració i pastarem perquè quedi una mescla compacta.
  3. Una vegada hem obtingut la mescla, la deixarem reposar perquè les olors i sabors dels ingredients s’harmonitzin. Això farà que el futur xoriço obtingui la seva característica aroma i sabor. Aquesta etapa durés aproximadament 24h.
  4. Una vegada s’han barrejat bé els sabors i aromes, passarem a embotir el producte en budell de porc natural. Això li donarà la seva forma característica. Depenent del tipus de budell a utilitzar, obtindrà una grandària o un altre.
  5. Quan tinguem la mescla dels ingredients embotit, començarem amb el procés de curació. Aquest es realitza mitjançant un assecat tradicional a l’aire en un ambient idoni de temperatura i humitat o bé com es realitzava antigament en una habitació amb fum (es feia així per a evitar la presència d’insectes en el procés d’assecat).xoriço ibèric secat
  6. Durant la fase final de l’assecat o fase de maduració, el producte acaba d’assecar i obtenir el punt òptim de curació per a la seva comercialització o consum. El temps tant en aquesta fase com en a l’anterior dependrà de la grandària del producte, la composició i les condicions climàtiques. El procés acostuma a durar entre 4 i 6 setmanes.
Com hem de consumir-ho?

Com tot embotit ibèric, és un aliment que marida molt bé amb altres emotits. Els millors companys solen ser un bon pernil ibèric, una canya de llom o un tros de formatge manxec. Això acompanyat d’una mica de pa amb tomàquet i un bon vi, cava o cervesa, garanteix una excel·lent experiència.

xoriço ibèric

Pot ser tallat a màquina o a ganivet, en rodanxes fines i ha de ser consumit a una temperatura pròxima als 19 °C. Així desprendrà tot l’aroma i el sabor.

És un plaer consumir xoriço i més si és ibèric. Hi ha tantes receptes com es vulgui per a la seva elaboració. L’important és saber com consumir-ho i gaudir-ho sol o acompanyat.

En el següent post us detallarem les varietats de xoriços que existeixen perquè depèn de segons la seva procedència, de l’animal del qual procedeix, dels ingredients que s’utilitzin i que forma tenen, tots aquests factors fan que cada xoriço sigui únic.

Veuen a degustar els xoriços que hem triat per als nostres clients, a les nostres botigues amb degustació, troba la més pròxima a tu o tria el teu xoriço on-line.

Descobreix la nostra selecció d’Ibèrics

Visita la nostra botiga online amb centenars de Productes Ibèrics de Qualitat al millor preu

Què és el xoriço ibèric?
4.7 (93.33%) 6 vote[s]