Quines varietats de xoriço existeixen?

Us parlarem de les diferents varietats de xoriço existeixen, mencionar que el xoriço és un embotit amb orígens a Espanya, però actualment és un dels embotits més globals del món.  La influència hispànica en temps passats va fer que el xoriço passés les nostres fronteres fa ja molts anys i es convertís un producte típic de moltes zones geogràfiques.

A més, la diversa geografia espanyola, ha permès que el xoriço evolucioni i sigui diferent depenent de la zona d’Espanya on es produeix, la qual cosa ens permet tenir moltíssimes varietats de producte dins del territori nacional.

La base d’un xoriço és el picat d’una carn magra, una mica de cansalada, pebre roig, sal i all. La carn més comuna és la de porc, però també permet realitzar xoriço amb les carns d’altres animal.

Però llavors, quines varietats de xoriço podem trobar? Com hem dit abans, existeixen infinites varietats, però citarem algunes de les més característiques segons:

Varietats de xoriço segons el tipu de animal:
 • Xoriço de porc: És el més popular i per tant el que estem més acostumats a veure i consumir. Depenent de la varietat de porc utilitzat i de l’alimentació d’aquest parlarem de:
 • Xoriço tradicional: és el xoriço fet de porcs de capa blanca. El sabor és menys intens i el greix i el magre no tenen la mateixa harmonia que en les altres varietats.
 • Xoriço ibèric: es produeixen amb porcs de raça ibèrica pel que el sabor és més intens i el greix és més untuosa i agradable.
 • Xoriço ibèric de gla: es produeixen amb porcs de raça ibèrica alimentats amb gla.  És el xoriço de major qualitat i el més saludable: un mos irresistible.

varietats de xoriço

 • Xoriço de senglar: És un embotit de caça. És una carn similar a la del porc, encara que de color i sabor més intens.
 • Xoriço de gall dindi: Es realitza amb carn de gall dindi i espècies. El seu sabor és més suau i la seva carn baixa en greix i alta en proteïna la fa ideal per a dietes *hipocalóricas.
 • Xoriço de cérvol: És també embotit de caça. El seu sabor és més refinat i suau que el de la carn de porc i senglar. Té una concentració alta de ferro i proteïna pel que és una carn molt saludable.
 • Altres animals: pràcticament es pot realitzar xoriço amb la carn de qualsevol animal. Altres animals característics són la vaca o el cavall.
Varietats de xoriço segons el lloc de fabricació:
 • Xoriço de lleó: És un xoriço que sol presentar-se en forma de ferradura i que té un notable sabor i olor a fumat. El seu color vermell intens característic es deu al seu procés de curació marcat per les baixes temperatures a la qual se sotmet. És típic una mica de picant. Es pot consumir cru o cuinat.
 • Xoriço de La Rioja: És un xoriço que es presenta en forma de ferradura. El seu sabor és intens una mica picant i tenen una gran presència de pebre roig. Sol ser una mica més estret que el de lleó. Es pot consumir cru o cuinat.

chorizo

 • Xoriço de navarresa o pamplonica: És un dels més antics i tradicionals d’Espanya. Es caracteritza per ser més ample i presentar puntets de greix més uniformes. El seu sabor com gairebé tots els xoriços és intens igual que la seva aroma.

varietats de xoriço - pamplona

 • Xoriço gallec: És un xoriço que sol presentar-se en restos amb forma ampla i tala. Sol ser utilitzat per a la cuina (fregit, rostit, bullit, a la graella) encara que si es deixa curar bé, també es consumeix cru.  Té tocs fumats i picants i el seu sabor és intens.
 • Xoriço càntabre o xoriço de potes: És un xoriço que sol presentar-se en restos amb forma ampla i tala. És assecat en un ambient natural utilitzant fusta per al seu fumat.  És molt utilitzat en bullits, però també en cru o mitjançant qualsevol mètode de cocció.
 • Xoriço de Canàries: És un de l’embotits més famosos de les illes. El més comú és el de Teror i la seva particularitat és que és un dels pocs xoriços que se sol menjar untat. També pot menjar-se cuinat.
 • Xoriço de Segòvia o xoriço cantimpalo: Sol presentar-se en rast i la seva peculiaritat resideix en la seva falta de cansalada, el seu pebre vermell ha de ser de La Vera i no ha de contenir additius.
 • Xoriço de Salamanca, Extremadura i Huelva: és on es produeix el xoriço ibèric i l’ibèric de gla. Això és degut a la seva tradició en la producció d’aliments procedents de porcs ibèrics.

varietats de xoriço - salamanca

 

Formats de presentació:

Cada una de les varietats de xoriço sol tenir una presentació característica. Les més típiques són:

 • Xoriço vela: La seva morfologia és allargada i estreta. El seu calibre se situa entorn als 30 i 40 mm i la seva longitud és pròxima als 40 cm. És molt utilitzada en xoriços ibèrics.
 • Xoriço Cular: S’emboteix la carn al propi budell del porc. Aquesta ha de tenir un calibre superior als 28 mm. La forma és allargada i irregularment cilíndrica. És la més utilitzada per als xoriços ibèrics i els xoriços ibèrics de gla.
 • Xoriço en ferradura: Rep aquest nom per la forma en la qual es presenta. S’usa un budell generalment sintètic d’un calibre aproximat als 36 mm i s’uneixen les dues puntes del xoriço amb una corda per poder ser penjat. D’aquí la seva forma de ferradura.
 • Xoriço en rast: Aquest format consisteix en xoriços generalment amples i curts separats entre si per cordill i col·locats un a continuació de l’altre per a poder ser penjats. És molt típic en aquells xoriços idonis per a ser cuinats.
Varietats de xoriço segons els seus ingredients o processos característics:
 • Xoriços fumats: Són aquells que en el seu procés d’assecat estan exposat a curacions amb fum per a atorgar el sabor fumat característic.
 • Xoriços picants: Són els que en la composició de la pasta utilitzen ingredient com a pebre roig picant, pebres o alls en quantitats elevades.

varietats de xoriço - especies

 • Xoriços dolços: Són els que utilitzen com a ingredients per a l’elaboració del xoriço pebre roig dolç i res d’aliments picants o dosis molt reduïdes.
 • Xoriços amb hortalisses: Són típics d’alguns xoriços la utilització de carabassa o ceba en l’elaboració, així com all.
 • Xoriços especiats: Són els que a més de les espècies típiques en l’elaboració, utilitzen també altres espècies com farigola, orenga, pebres varis…
 • Si alguna cosa tenim clar, és que:  s’elaborin amb les carns que s’elaborin, a la zona geogràfica que s’elabori, es presenti com es presenti i porti els ingredients addicionals que porti, el xoriço és un mos deliciós en totes les seves varietats.

  Recorda que pots trobar moltes d’aquestes varietats a les nostres botigues. Troba la teva botiga més pròxima

Descobreix la nostra selecció d’Ibèrics

Visita la nostra botiga online amb centenars de Productes Ibèrics de Qualitat al millor preu

Quines varietats de xoriço existeixen?
4.7 (93.33%) 6 vote[s]